Test spelcomputers van Consumentengids uit 1983

Test spelcomputers van Consumentengids uit 1983

In het decembernummer van de Consumentengids van de Consumentenbond uit 1983 werd verslag gedaan van een uitgebreide test van spelcomputers die op dit moment op de Nederlandse markt beschikbaar waren. De geteste spelcomputers waren de Atari VCS 2600, CBS Collecovision, Mattel Intellivision, Philips G7000, Philips G7200 en de Vectrex.

Bron: Consumentengids, december 1983

De test begint met een beschrijving van het fenomeen, de werking van spelcomputers en wat ze anders maakte dan een huiscomputer. Interessant is ook de benaming voor de joystick die de auteur van het stuk gebruikt, namelijk “commandoposten”. De grafische kwaliteit, geluid, prijs, hoeveelheid spellen en de speelwaarde daarvan, de bediening en de degelijkheid werden getest.

Qua prijzen voor de spelcomputers in december 1983 zijn er grote verschillen te zien. De nieuwere spelcomputers zoals de Collecovision en Vectrex, die pas in 1983 in Nederland op de markt waren gekomen, gingen over de toonbank voor 600 gulden. De G7000 van Philips was maar 200 gulden, maar krijgt bij deze test ook een middelmatige of lage beoordeling op alle testaspecten. De G7200 met ingebouwd zwart-wit scherm ging voor een beduidend hogere prijs over de toonbank: 550 gulden. De productie van dit model was al gestaakt volgens de test.

Bron: Consumentengids, december 1983

Een testpanel van “junioren” (kinderen tussen de 6 en 16 jaar) en “senioren” (geen precieze leeftijdsduiding in het artikel) testte 47 spellen die voor spelcomputer beschikbaar waren. Volgens het artikel lagen de beoordeling van de twee groepen niet ver uit elkaar. Bij de beoordelingen van de spellen voor de Philips spelcomputers zijn echter wel grote verschillen tussen de groepen te zien. Spellen kostte tussen de 50 en 150 gulden.

Bron: Consumentengids, december 1983

Uiteindelijk komt uit deze test volgens de auteurs dat de Collecovision de beste spelcomputer was die op dat moment gekocht kon worden, met VCS 2600 op de tweede plaats. De Intellivision zou van de markt gaan verdwijnen en werd daarom afgeraden. Verder pleitte de auteurs voor standaardisatie zodat gekochte spellen op verschillende gespeeld konden worden.

De volledige test uit de Consumentengids van december 1983 is hier te downloaden als PDF.


Eén gedachte over “Test spelcomputers van Consumentengids uit 1983

  1. Terechte winnaar! De ColecoVision was op dat moment technisch ook het verst. Zelf de Videopac G7000 gehad als kind. Die wint het voor mij van de Atari.

    Ontzettend gaaf om terug te zien, leuk gevonden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.