MSX Gids – een voorloper van multiplatform gametijdschriften in Nederland

MSX Gids – een voorloper van multiplatform gametijdschriften in Nederland

De MSX Gids was een tijdschrift gespecialiseerd in, de naam zegt het al, MSX. Het blad is volgens MSX.org gestart in Oktober 1985 en werd uitgegeven door Uitgeverij Herps. Aangezien MSX een zogenaamde huiscomputer/homecomputer is gaat het blad zeker niet alleen maar over software en spellen, maar is er ook veel aandacht voor het programmeren op het platform. In het blad staan dan ook complete computerprogramma’s afgedrukt die je over kon tikken op jouw eigen computer. En aan het einde maar hopen dat je niet ergens een foutje had gemaakt.

Een interessant aspect van MSX is dat het voor een aantal zeer populaire games en series het eerste platform was waarop ze in Nederland beschikbaar waren. Metal Gear, Vampire Killer (Castlevania), Lolo en Gradius zijn een aantal voorbeelden daarvan. Zie bijvoorbeeld deze recensie van Vampire Killer (Castlevania) uit MSX Gids nummer 11 die verscheen in juni 1987. Dat is minstens meer dan een jaar voordat de titel op de NES in Nederland zou verschijnen. De MSX versie is wel anders dan de NES versie, maar de serie had dus wel zijn debuut op dit platform. De MSX Gids is voor zover ik heb uit kunnen vinden de eerste Nederlandstalige publicatie die over de game schrijft.

Bron: MSX Gids nr 11

De MSX Gids is zeker niet het enige MSX tijdschrift dat in Nederland verscheen. Er waren diverse andere MSX tijdschriften op de markt zoals MSX Computer Magazine (die trouwens hun complete archief van tijdschriften zelf online hebben gezet – waarvoor hulde!). Wat de MSX Gids wel interessant maakt in vergelijking met de andere publicaties is dat het de voorloper is van één van de eerste multiplatform publicaties. In mei 1990 verschijnt namelijk de Software Gids. Het is de evolutie van de MSX Gids. Het MSX platform werd steeds minder populair, software was steeds lastiger om te verkrijgen in Nederland. In het allereerste nummer van de Software Gids worden spellen voor de MSX, PC en Sega spelcomputers beschreven. Spelcomputers krijgen in de latere uitgaves van het blad echter maar weinig aandacht en komen zeer sporadisch voorbij. Het zijn voornamelijk platforms zoals de PC en computers van Atari en Amiga die de aandacht krijgen. Op den duur verdwijnt MSX compleet uit het blad. Het blad stopt uiteindelijk eind 1998. Op dat moment was de aandacht compleet naar de PC verschoven.

Bekender dan de Software Gids als multiplatform publicaties zijn Hoog Spel (voor het eerst verschenen in november 1990) en Power Unlimited (gestart in juli 1993). Of de MSX Gids echt als eerste multiplatform publicatie gezien kan worden hangt af van de definitie. Aangezien spelcomputers maar weinig aandacht kregen in het blad en de focus al snel verschoof naar voornamelijk PC/homecomputers heeft het blad een wat smallere scope dan Hoog Spel en Power Unlimited. Het blad past in ieder geval in een ontwikkeling waarin er meer tijdschriften verschenen die minder gespecialiseerd waren in één platform.

Er stonden al veel scans van de MSX Gids online, maar er ontbraken ook nog een paar nummers. Ik heb de ontbrekende nummers van de MSX Gids op archive.org geplaatst zodat het blad nu compleet digitaal gearchiveerd en beschikbaar is.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.