Sega Masters Club

Sega Masters Club

De Sega Masters Club was begin jaren ’90 de officiële fanclub van de toenmalige distributeur van Sega consoles in Nederland RCA/Columbia Pictures Video BV in Nederland. Als lid van de Sega Masters Club kreeg je vier keer per jaar het tijdschrift Sega Masters Club News. Middels het tijdschrift werd je als lid op de hoogte gebracht van nieuws rondom Sega en de nieuwste games. Daarnaast kreeg je als lid een cd met muziek uit verschillende Sega games, een clubspeld en een clubkaart.

Deze brochure over de club is gericht op de Nederlandstalige markt in Nederland en Vlaanderen, en op de Franstalige markt in Wallonië. Het clubblad verscheen in het Nederlands en in het Frans. Het is mij niet bekend voor hoe lang het tijdschrift is uitgegeven in Nederland. De brochure is naar mijn idee in 1990 of vroeg in 1991 uitgebracht. In ieder geval voor de release van Sonic the Hedgehog, die mid 1991 op het toneel verschijnt in Nederland. Sonic komt helemaal niet voor in de brochure.

Interessant is het gedeelte gericht op de ouders en de argumenten die daarin worden gebruikt om hen te overtuigen van het nut van spelcomputers. Zij moesten uiteindelijk natuurlijk wel hun portemonnee trekken om het lidmaatschap te betalen. Spelcomputers en spellen worden hier gepositioneerd als een manier om hun kinderen in aanraking te laten komen met moderne elektronica en persoonlijke ontwikkeling. “Uw kunt uw kind helpen deze wondere wereld op een speelse manier te ontdekken via het videospel. Het ontwikkelt er snelle reflexen mee en leert zijn bewegingen coördineren. Bovendien is dit de ideale leeftijd voor uw kind om te ontdekken dat het veel plezier kan beleven aan gezonde kompetie met zijn vriendjes.”

Het tijdschrift zelf heb ik nooit in het wild gezien. Ook is er online amper iets over te vinden. Dit in groot contrast met vergelijkbare tijdschriften zoals Club Nintendo. Als er lezers zijn die uitgaven van het tijdschrift hebben: ik zou ze graag eens scannen om ze online te kunnen archiveren en beschikbaar te stellen.

De Sega Masters Club van RCA/Columbia Pictures video BV is niet het eerste fanclub achtige orgaan van een Sega distributeur in Nederland. Voordat dat het bedrijf de distributie van Sega producten eind jaren ’80/begin jaren ’90 overnam was Homesoft de vertegenwoordiger en distributeur in Nederland. Homesoft uit Haarlem was een distributeur en uitgever van software in Nederland. In een spellencatalogus uit 1988 voor Sega Master System titels is een bon te vinden om lid te worden van de SEGACLUB. Door lid te worden van deze club kon je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws. In welke vorm is mij niet duidelijk.

Bron: Sega Master Systeem Spellencatalogus 1988, Homesoft. Persoonsinformatie van originele eigenaar is onleesbaar gemaakt.

Een klein interessant detail is dat RCA/Columbia Pictures video BV een dochteronderneming was van een gelijknamig internationaal bedrijf dat toentertijd voor 50% in handen was van General Electric en 50% van Sony. In ieder geval in Nederland was Sony begin jaren ’90 dus indirect distributeur van Sega producten.

Een PDF van de vier pagina’s tellende brochure kan je hier downloaden vinden.

De ruwe onbewerkte scans van de brochure zijn hier te downloaden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.