Recensie: Guerrilla Games – een kleine geschiedenis van de grootste gameontwikkelaar uit Nederland van Tom Lenting
Een nieuw boek over gamegeschiedenis in Nederland is eind vorige maand verschenen, deze keer over Guerrilla Games. Tom Lenting beschrijft in het boek Guerilla Games – een kleine geschiedenis van de grootste gameontwikkelaar uit Nederland in chronologische volgorde hoe het bedrijf is ontstaan. En hoe het zo succesvol is geworden.
Guerrilla Games is voor Nederland een in het oog springend en uniek bedrijf. En een dergelijke bedrijf verdiende dan ook een goed beschreven geschiedenis. Tom Lenting levert met dit boekje naar mijn idee weer een stukje van de noodzakelijke basis voor gamegeschiedenis in Nederland. Waarop we voort kunnen borduren en verdiepen. Het legt een chronologisch beschrijving neer met allerlei aanknopingspunten en nieuwe vragen voor nieuw onderzoek.
Het boek beschrijft alle verschillende lijnen van personen, bedrijven en ontwikkelingen die uiteindelijk tot Guerrila Games zullen leiden. Demogroepen, Arjan Brussee, de bedrijven Orange Games en Lost Boys Interactive. De geschiedenis gaat dus verder dan alleen maar Guerrila Games. Het boek gaat dus niet over de laatste 20 jaar, maar nog veel verder terug tot in de jaren ’80. Ook komen de spin-offs aan het bod.
Net zoals bij het vorige boek van Tom Lenting, Gameschiedenis van Nederland 1978-2018, is er gebruik gemaakt van bestaande bronnen. Reviews en interviews uit tijdschriften, archieven, online etc. Wat deze aanpak laat zien is dat er ontzettend veel materiaal beschikbaar is om verhalen zoals deze mee te kunnen vertellen. En hoe belangrijk de beschikbaarheid daarvan is en dat we dat ergens goed bewaren en toegankelijk maken. In bibliotheken, fysieke archieven of online. Gamegeschiedenis gaat verder dan alleen maar de games zelf. Om het verhaal van games te beschrijven hebben we allerlei omliggend materiaal nodig om context te kunnen geven. Aan alleen maar de games of de hardware bewaren hebben we niet genoeg.
En ook als je omliggende materiaal dan hebt dan ben je er nog niet. Je hebt mensen zoals Tom Lenting dan nodig om die materialen bij elkaar te brengen. Alles door te nemen, daar een lijn uit te halen om zo een verhaal te kunnen brengen. Een tijdrovende en intensieve klus lijkt mij. Daar mogen we mensen zoals Tom hartelijk voor bedanken.
In de inleiding schrijft Lenting: “Doordat het boek begint bij de vele kleinschalige voorlopers van Guerrilla Games, krijgt de lezer ook een mooi beeld van de Nederlandse game-industrie in het algemeen”. Naar mijn idee een terechte observatie. Knutselen op huiscomputers, computerclubs, demoscene, kleine bedrijfjes, naast entertainment games ook veel reclame games en serious games. Daar tegenover staat dat Guerrilla Games in omvang en wereldwijde bekendheid ook wel weer een uitzondering is voor Nederland. Geheel representatief voor Nederland is het ook weer niet.
Deze aanpak om te werken met bestaande bronnen heeft ook zijn beperkingen. Alles wat niet beschreven staat in de originele bronnen, waar niet naar gevraagd is door de originele interviewers, zorgt voor beperkingen in de beschikbare informatie. Daardoor blijf je als lezer soms ook met vragen zitten. Of zaken waar je in meer detail iets over zou willen lezen. Bijvoorbeeld: wat is het dan precies wat Sony zo interessant vond aan de club mensen van Guerrilla Games? Waar zagen ze dat grote leervermogen waardoor ze het een aantrekkelijke club vonden? Over de achtergrond van de mensen die Lost Boys hebben opgericht zou ik ook wel meer willen weten. Het boek maakt je er in ieder geval nieuwsgierig naar.
Dat het boek over dergelijke vragen wat minder in detail antwoord. Over Arjan Brussee lezen we relatief veel. Met hem zijn veel interviews gedaan en weten we relatief veel. Het is niet een negatief punt van het boek of een hiaat. Het is een beperking van het materiaal dat beschikbaar is. En dus ook een uitnodiging en aanleiding voor verder onderzoek.
Doordat dit boek er nu is, kunnen anderen die zich bezig houden met de gamegeschiedenis van Nederland nu ook gerichter vragen stellen en gerichter zoeken. En daarom is het werk van mensen zoals Tom Lenting ook zo belangrijk. Ik kijk dan ook uit naar het volgende werk van zijn hand.
Voor deze recensie is door de uitgever een exemplaar van het boek ter beschikking gesteld.
Guerrilla Games – een kleine geschiedenis van de grootste gameontwikkelaar uit Nederland is verkrijgbaar voor € 9,99 via karelvanmanderacademy@outlook.com bij de Karel van Mander Academy.